Kampthema

"Afrikaans kamp"

Een ontdekkingsreiziger, James Crook, wil graag de flora en fauna gaan ontdekken in de binnenlanden van Afrika. Hij schrijft daarvoor een brief naar een vriendelijk volkje, de Zwoerte Noezen. Deze nodigen hem uit om te komen onderzoeken.

De welpen zijn de Zwoerte Noezen, zij moeten dus ook themakleding hebben (deze nemen ze mee van thuis). De Zwoerte Noezen hebben ook een opperhoofd (Mboemboe) en een medicijnman (Mbele). Dit waren bij ons twee stafleden. Mboemboe is zo belangrijk en zo wijs, dat hij niet praat, dit doet Mbele voor hem via telepathie... Hij had ook zo'n muts met voelsprieten, daar ging het heel goed mee.

Als James Crook aankomt met zijn twee helpers (op de eerste dag van zomerkamp, natuurlijk geheel verkleed als safarigangers) wordt hij door de Zwoerte Noezen verwelkomd. Ze doen een spel waarin James Crook meer over het volkje komt te weten. Bijvoorbeeld over gewoonten en gebruiken. De welpen doen hier ook aan mee, want ze weten zelf ook nog niet wat hun gewoonten en gebruiken zijn, dus dat komt goed uit.
Zo komen ze bijvoorbeeld te weten dat er een zeer heilig wezen de stam beschermd, namelijk de Heilige Broetekroen. Dit is het wezen dat de nacht bewaakt. Alle stamleden zeggen 's ochtends bij de vlag dan ook een speciaal gedicht op, om de Broetekroen te bedanken dat hij het weer ochtend heeft laten worden.

Natuurlijk gebeurt het onvermijdelijke: James Crook blijkt niet zo aardig te zijn als dat ie eruit zag. Zo langzaam aan, in de volgende dagen van het kamp wil hij steeds meer te weten komen over die Broetekroen. Hij vraagt heel veel aan de jongens, en zij vertellen hem dat als de Broetekroen boos wordt, de ellende niet te overzien is.
Toch besluit James Crook de Broetekroen te gaan vangen en te verkopen aan de Londense Dierentuin, de directeur wil er veel geld voor neertellen. Natuurlijk weten de welpen dit niet, hier komen ze na veel afluisteracties achter.
Op de dag dat James de Broetekroen wil vangen krijgen de jongens allemaal een amulet die ze om moeten doen, zodat de Broetekroen weet dat zij hem een kwaad zullen doen. Dus ook de hele staf loopt met zo'n ding, behalve James Crook.
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling om James Crook ervan te weerhouden om de Broetekroen te vangen en hem weer op het rechte pad te brengen. En dat lukt natuurlijk en dan is het feest.

Door de week heen kan dit thema met verschillende spelen en activiteiten opgevuld worden, zoals bijvoorbeeld vriendschapsbandjes knopen, rammelmuziek instrumenten maken, skilldrive met alleen maar afrikaanse spelletjes, hike lopen onder het mom van de afrikaanse natuur onderzoeken, het verboden smokkelwaar smokkelspel (waar inheemse diersoorten naar James Crook gesmokkeld moeten worden en waar ze dan geld voor krijkgen, dit natuurlijk als bevestiging dat hij fout zit), enzovoort. Verder hebben wij altijd een aantal vaste punten in het programma, maar daar gieten we altijd een thematisch sausje overheen. Zoals zwemmen, excursie, kampvuren, kampaandacht, kampdoop enzovoort. Wij hebben met dit thema heel veel hulp gehad van het boek Haya Nathi van de Scoutshop.
Mocht je foto's willen zien van het kamp, ga dan naar www.impeesa.nl en klik op fotogallerij. Kies dan in de welpengallerij zomerkamp 2002.

Mocht iemand heel graag het draaiboek van dit kamp in zijn bezit krijgen, mail dan naar mailto:welpen@impeesa.nl (dit komt niet op de site te staan).