Nestwedstrijden voor Welpen

 

Benodigdheden

  • Zie Spel

Voorbereiding

Zie Spel
 

Het Spel

Bij de welpen zijn er altijd nestwedstrijden, dit is een 4 weken durend programma. Binnen de nestwedstrijden wordt gekeken welk nest het beste uit de bus komt op het gebied van uniform en vlag, thema inleving, technieken, samenwerking en logboek.

Het thema van dit jaar was Greenpeace.

Week 1:

er komt een vertegenwoordiger langs van Greenpeace (staflid in thema) die de jongens een korte presentatie geeft over wat Greenpeace allemaal is en wat ze doen. Daarna vertelt hij dat Greenpeace op zoek is naar groepjes kinderen die ook balen van de milieuvervuiling en hier graag iets aan willen doen. De groepjes kunnen dan een Greenteam oprichten. De jongens willen dit natuurlijk (zo niet, dan toch). Eerst wordt er een groot spel gespeeld (smokkelspel met giftige stoffen of olievaten oid). Daarna gaan de jongens aan de slag om een actie te verzinnen. Deze actie moet over drie weken uitgevoerd worden in een drukke winkelstraat in de buurt. Acties staan op de Greenpeace-site, bijvooebeeld: flesjes frisse lucht verkopen omdat je tegen de luchtvervuiling bent, handtekeningen verzamelen tegen de walvisvangst in Japan, in supermarkten kijken hoeveel EKO producten er zijn en mensen kopjes max havelaar koffie verkopen van 50 eurocent, enzovoort.

Week 2:

groot spel, waarin de welpen kunnen leren over het milieu en de natuur in andere landen over de hele wereld. Wij gebruikten hiervoor het spel van Greenpeace: No Time To Waste. Dit heeft een hele leuke opzet met een wekker die terugloopt. Binnen een uur moet je alle vragen en opdrachten gedaan hebben. Verder was er ook nog ruimte om aan de actie te werken.

Week 3:

uitvoeren van de acties, daarna terug naar het troephuis, evalueren met de kinderen. De vertegenwoordiger van Greenpeace is er ook weer en heeft volgende week een verassing voor ze

Week 4:

weekendje, vrijdag op zaterdag. Vrijdagavond nog een spannende actie (mannen die vaten olie in het bos dumpen oid) en zaterdag een excursie naar de Sirius in Amsterdam, dit is een schip van Greenpeace. Als je op tijd reserveert, krijg je daar een rondleiding van 2 uur. (kost 1,50 pp).

Wij hebben zowiezo greenpeace gebeld om te vertellen wat we van plan waren, en of ze nog materiaal hadden. Dat hebben we geweten want 3 dagen later lag er 3 kilo aan folders en posters in de bus. Dus ze zijn heel welwillend daar!! Bij Greenpeace hebben ze ook vrijwilligers rondlopen die naar je groep kunnen komen als de Sirius bijvoorbeeld niet kan. Ze komen dan met een compleet programma voor de jongens. Op de greenpeace site kun je een telefoonnummer vinden. Van dit thema staan nog geen foto's op de site, maar die komen er wel op, dus kom gerust een keer kijken.

Dit programma kunnen we je aanbieden dankzij: Raksha Peters Akela Impeesa Horde Amersfoort