"Rennend Kwartet"

 

Benodigdheden

  • Kaartjes met figuren in 4 kleuren

Voorbereiding

Maak kaartjes met figuren en druk deze 4 kleuren af (of teken ze). Maak er zoveel dat ieder kind vier kaartjes heeft. Je kan wel twee dezelfde figuren met dezelfde kleur in het spel brengen. Vervolgens eerst de kaartjes goed husselen. zodat ze door hebben dat ze vier kaartjes met hetzelfde figuur moeten sparen in vier verschillende kleuren. blad steen schaar uitleggen. Een blad (vlakke hand) verslaat een steen (vuist), omdat een blad een steen kan omsluiten. Een schaar (twee vingers open) verslaat een blad, omdat deze het blad kan kapot knippen. En een steen verslaat een schaar, omdat deze de schaar bot kan maken.
 

Het Spel

Leg het spel "blad steen schaar" uit. Als een kind een ander tegenkomt het het gebaar dat bij "blad", "steen", of "schaar" hoort. Een blad (vlakke hand) verslaat een steen (vuist), omdat een blad een steen kan omsluiten. Een schaar (twee vingers open) verslaat een blad, omdat deze het blad kan kapot knippen. En een steen verslaat een schaar, omdat deze de schaar bot kan maken. De winnaar mag daarna een kaartje van de verlizer kiezen.

Vervolgens geef je alle kinderen vier kaartjes. Ze moeten nu elkaar tikken en dan blad, steen, schaar spelen. Bij gelijk spel, opnieuw blad, steen, schaar spelen. Totdat er een winnaar is. De winnaar mag de kaarten zien van de verliezer en mag een kaart uitzoeken. Als het plaatje wat je spaart (mogen ze zelf bedenken) er niet bij zit kiezen ze andere (bijvoorbeeld weer afbreken wat de ander spaart). Vervolgens geeft de winnaar een ander kaartje terug. Alle kinderen blijven dus met vier kaartjes gedurende het hele spel. Het is niet leuk als ze steeds elkaar tikken, dat moet je een beetje in de gaten houden. Nu wie heeft het snelste zijn kwartet bijelkaar. Als ze klaar zijn, kunnen ze een ander die nog bezig is helpen, of gewoon wachten tot iedereen kwartet heeft.

Dit leuke spel kunnen we je aanbieden dankzij Mireille van der Heiden Satoko Kitahara