De pepernoten quiz        

Het spel:

Het pepernotenspel bestaat uit quizvragen en uit pictionary opdrachten. Het wordt gespeeld door een paar teams (dit ligt aan de grote van de groep). Laat de teams eerst een team naam verzinnen die bij het sinterklaas thema past, spreek het team steeds bij die naam aan. Bij de quizvragen stel je een vraag aan een team, de andere teams moeten nu stil houden. Het team mag dan even overleggen en tot een antwoord komen. Bij het goed beantwoorden van een vraag krijgt het team een pepernoot. Een team heeft gewonnen wanneer ieder teamlid 1 pepernoot heeft. Bij het pictionary gedeelte tekent een kind iets op het bord of papier en moet zijn of haar team raden wat het is, dit gaat op tijd (klok, zandloper).

Bij een groep van +/- 30 kinderen zijn 3 teams genoeg. Ieder team zit bij elkaar. Ze bespreken eerst hoe het team gaat heten, de naam moet iets met Sinterklaas te maken hebben.

De kinderen mogen niet door elkaar heen praten. Bij het beantwoorden van de vragen moeten ze eerst met elkaar overleggen. Meteen het goede antwoord schreeuwen mag niet, ze zijn een team en moeten samen spelen. Wanneer een team toch gaat schreeuwen, of ruzie krijgt moeten ze dat binnen het team oplossen. Teams die zich niet aan de regels houden bij een vraag worden voor die vraag gediskwalificeerd.

Er wordt dus echt samengewerkt

De benodigdheden:

De quizvragen:

Probeer de open vragen, de stellingen en de pictionary opdrachten af te wisselen.

Open vragen:

 1. Hoe wordt het hoofd deksel van Sinterklaas ook wel genoemd? Mijter.
 2. Op wat voor boot komt de goede sint naar onze land toe gevaren? Stoomboot.
 3. Uit welk land komt de goede sint? Spanje.
 4. Maak het liedje af: Hoor de wind waait door………………………….de bomen.
 5. Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is……………………….de roe
 6. En rijd toch niet stilletjes mijn……………huisjes voorbij.
 7. Piet heeft 1250 pepernoten, er zijn 50 kinderen, hoeveel krijgen zij ieder? 25.
 8. Sint heeft 80 chocolade letters en er zijn 16 kinderen, hoeveel letters krijgen zij ieder? 5
 9. Piet heeft 800 pepernoten in zijn zak zitten, een vijfde valt eruit doordat er een klein gaat je in de zak zit, hoeveel heeft hij er nog over? 800:5= 160 dus 640.
 10. Welke chocolade letter wordt het vaakst verkocht? M
 11. Hoe wordt het paard van sinterklaas genoemd? Schimmel/ Amerigo
 12. Op welke datum kwam sinterklaas aan in Nederland? 18 november.

Stellingen:

Waneer er een stelling wordt voorgelezen, doen alle teams mee. Nadat de stelling is voor gelezen, blijven de borden naar beneden. Pas wanneer ik het zeg gaat het bord omhoog, dan mag er niet meer gewisseld worden.

 1. De allereerste eetbare letters doken op in een klooster. Juist.

  Kinderen kregen daar les in schrijven. Ze moesten met de koekletters woorden vormen en ze mochten de lekkernijen (letternijen?) uiteindelijk opeten als ze de woorden juist gespeld hadden.

 2. De enige echt sinterklaas is geboren in Turkije. Juist Sint Nicolaas is geboren in het Turkse kustplaatsje Patara rond 245 na Christus.
 3. Per jaar worden er rond de 25 miljoen chocolade letters gemaakt. Onjuist 15 miljoen.
 4. Als je vroeger van iemand een speculaasje kreeg, betekende dat de afzender je niet aardig vond. Onjuist, was juist een liefdesverklaring.
 5. Economie. Als de Sinterklaastijd aanbreekt, wrijft het bedrijfsleven in zijn handen. De Sint en al zijn "hulpsinten" geven maarliefst anderhalf miljard uit aan cadeaus. Juist
 6. Marsepein (amandelbrood met Indische rietsuiker) onstond in de 17e eeuw. Het werd in eerste instantie bekend als 'het snoepje dat je aan je geheime liefde geeft', juist
 7. Sinterklaas wordt in heel Europa gevierd. Onjuist
 8. Vouwstep. De vouwstep was vorig jaar een topper op de verlanglijstjes. Ook Pokémon-artikelen scoorden erg hoog. Juist.
 9. Surprise. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders vieren Sinterklaas door een gezellige surprise-avond te organiseren.
 10. Roe. Een roe bestaat normaal gezien uit berkentakken met een rolletje bamboe er omheen. Zwarte Piet gebruikt de roede om kinderen een voorzichtige pets te geven als ze stout zijn geweest. "Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe." juist
 11. Zie ginds komt de stoomboot is absoluut het bekendste Sinterklaasliedje. De meeste Nederlanders hebben deze 19e eeuwse tekst compleet in hun hoofd zitten. Van alle andere liedjes over de Sint kent men 1 couplet of minder. Juist
 12. De kerstman bestond eerder dan Sinterklaas. Onjuist

Pictionary opdrachten:

Deze opdracht wordt per team gespeeld. Een kind gaat tekenen de rest raad. De andere teams mogen niks zeggen. Wanneer het kind begint te tekenen gaat de zandloper lopen. Wanneer het binnen de tijd geraden wordt zonder voorzeggen van een ander team of de tekenaar, wint het team een pepernoot.

 1. Stoomboot
 2. Sinterklaas
 3. Zwarte piet
 4. Zak met cadeautjes
 5. Het paard van sinterklaas
 6. De staf
 7. De mijter
 8. Een strooiende piet
 9. Het grote boek van Sinterklaas

Afsluiting:

Het spel eindigt wanneer er een team is die voor alle teamleden een pepernoot heeft. Bij een gelijkspel vraag je net zolang door tot dat een team een fout maakt. Het winnende team krijgt voor ieder teamlid 3 pepernoten. Het tweede team krijgt voor ieder team lid 2 pepernoten en het derde team krijgt 1 pepernoot per teamlid.

Dit spel kunnen we je aanbieden dankzij Leerkrachtig