Welpen, Esta's en Kabouters Sinterklaasprogramma

  1. Openen;
  2. Inleiding;
  3. Pieten-training;
  4. Per groep beoordeling door de Sint, afgewisseld met tussenspelen cadeaus uitdelen…
  5. Sint uitzwaaien;
  6. Sluiten;

Inleiding:

De Welpen, Esta's en Kaboutersstaf heeft een brief gekregen van de directeur van het arbeidsbureau. In die brief (brief voorlezen!) staat dat sinterklaas heeft gebeld. Onder de zwarte pieten heerst de Zieke Zwarte Pieten epidemie. Sinterklaas is nu op zoek naar inval Pieten voor het geval dat al zijn Pieten door de epidemie geveld worden.

Hij heeft de volgende Pieten nodig:  

De Welpen, Esta's en Kabouters gaan in groepen (van maximaal 7 kinderen) kijken of zij geschikt zijn voor één van de soorten invalpieten. Elke groep volgt dus een ander programma!

Pietentraining:

Inpakpieten

Inpakpieten voeren de volgende opdrachten uit:

Inpakpiet was al een beetje ziek toen hij deze 5 cadeautjes heeft ingepakt. Hij is vergeten de naam erop te zetten. Alle cadeautjes zijn bestemd voor familie Janssen. Weet jij welk cadeautje er voor wie is???

Inpakpieten moeten vliegensvlug kunnen werken. Terwijl zij de laatste hand leggen aan het inpakken van het ene cadeau, zijn ze al met de andere hand het andere cadeau aan het pakken. Op de tast herkennen zij wat voor een cadeau het is, en hoe zij dit cadeau het beste kunnen inpakken.

Zelfs bij Sinterklaas op de inpakafdeling verdwijnen er wel eens dingen. Niet met opzet hoor! Soms valt er een cadeautje van de inpaktafel zomaar op het karretje van de Piet die de ingepakte cadeautjes ophaalt. Als inpakpiet moet je dan meteen in de gaten hebben welk cadeau er weg is!

Opdracht 2 & 4 met Welpen, Esta's en Kabouters individueel uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld als andere Welpen, Esta's en Kabouters de cadeautjes aan het inpakken en aan het versieren zijn!

 

Luisterpieten

Een zin doorgeven in de groep. Fluister een zin bij de eerste welp in het oor. Deze fluistert dezelfde zin bij de volgende welp in het oor. Wat komt er aan het einde uit???

Pieten moeten vaak met elkaar praten als de ene Piet bij de ene schoorsteen staat en de andere Piet drie schoorstenen verderop. Schreeuwen kan dan niet, want dan horen alle kinderen het. Ze gebruiken dan vaak gebaren! Omdat het moeilijk is om hele zinnen door te seinen, hebben de Pieten afgesproken dat zij uitbeelden wat de kinderen aan het doen zijn.

Een goede luisterpiet heeft aan een half woord genoeg. Als stoute kindertjes geheimzinnig doen over de apenstreken die ze hebben uitgehaald, moet Piet toch precies weten wat ze hebben uitgespookt. Kun jij raden wat deze kindertjes hebben uitgevreten?

 

Wegwijspieten

Een goede wegwijspiet weet Sinterklaas en de andere pieten feilloos de weg te vertellen in welk doolhof van straten dan ook.

 

Bakpieten

Een goede bakpiet kan natuurlijk uitstekend pepernoten, speculaas en marsepein bakken. Daarnaast is hij altijd op zoek naar de beste ingrediënten en recepten…

 

Klim- en sjouwpieten

Klim- en sjouwpieten zijn natuurlijk heel sterk, maar ook behendig!

 

Dichtpieten

Dichtpieten zijn goed in woorden voor hun rijm vinden!

 

Beoordeling door de sint:

De groepen presenteren het onderlijnde onderdeel aan de sint.  De sint besluit of het goed is of niet. Als het niet goed is, dan krijgen de kinderen een extra opdracht.

Als de kinderen gepresenteerd hebben, dan krijgen zij elk een cadeautje, dat zij pas mogen uitpakken als iedereen aan de beurt is geweest!

Extra opdrachten:

Inpakpieten:                 Geen extra opdracht: De sint moet hun werk altijd goedkeuren!

Luisterpieten:                De sint geeft een zin op papier, achterstevoren. Weet jij wat de Sint jou vertelt? De zin van de Sint: saalkertniS neb ki! (Ik ben Sinterklaas)

Wegwijspieten:             Wijs de Sint de weg naar de WC!

Bakpieten:                    Omdat de echte pieten van de Sint ziek zijn, heeft de sint maar pepernoten gekocht in de supermarkt. Die zijn wel minder lekker, maar het scheelt een hoop werk. Wat zit er allemaal in die pepernoten (verpakking geven)!

Klim/sjouwpieten:             Draag je eigen cadeautje, met gestrekte armen, drie keer rond de kring van Welpen, Esta's en Kabouters!

Dichtpieten:                  Zing een sinterklaasliedje waar rijm in zit. (Zwarte piet ging uit fietsen, daar wordt aan de deur geklopt, sinterklaas kapoentje)

 

Tussenspelen

Pakjes Estafette:

Elke groep moet 5 pakjes zo snel mogelijk van de ene kant van de zaal naar de andere kant van de zaal brengen. (Eventueel de zaal in drie gebieden verdelen: twee daken met daartussen een ruimte waar de Welpen, Esta's en Kabouters niet mogen komen)

Pepernoot tikkertje

Er is een tikker en een verlosser. De tikker tikt zoveel mogelijk mensen. Als e getikt bent, dan blijf je stokstijf staan met je mond wijd open. Als de verlosser een pepernoot in je mond stopt, dan ben je weer vrij!

Sinterklaas quizje

Een korte quiz. De groepen schrijven steeds het antwoord op een vel papier. Na elke vraag wordt er gekeken wie het beste antwoord heeft.

Vragen:

In welke stad woont Sinterklaas? (Madrid)

Waar ligt Madrid [Wijs aan op de wereldkaart???]

Hoe heet het paard van Sinterklaas? (Schimmel)

De roe van zwarte Piet

Zelfde als “de pet van tante Jet” (Lotte)

Wat heeft de Sint allemaal aan?

Schrijf op wat de Sint allemaal aan heeft!

(Tabberd, Onderjurk, ketting, Ring, Handschoenen, Staf, “Sjaal”, Schoenen, Sokken, Broek, Trui, Onderbroek)

 

Afsluiting

Als iedereen zijn cadeautje heeft uitgepakt onder het genot van warme choco, vertrekt de Sint. Daarna wordt misschien nog een tussenspel gedaan en gesloten.

 

Materiaallijst:

Bestellen:

Sjortouwen (± 25 stuks)

Jute zakken

Kopen:

Cadeautjes voor de Welpen, Esta's en Kabouters

Inpakpapier

Welpen, Esta's en Kabouterskast / HK:

Plakband

Bakstenen

Serveerschaal

Pennen en papier.

Zelf meenemen / maken:

Brief van de directeur van het arbeidsbureau

5 ingepakte cadeautjes (Hamer, Theepot, Barbie, Autootje, Ramelaar).

Familiefoto met Vader, Moeder, Piet, Marietje en kleine Elsje.

8 Voorwerpen (Armband, Bal, Speculaaspop, CD, Diskettes, Mok, Vulpen, Wekker)

Opdrachtkaartjes voor de verschillende spelen.

7 Doolhoven op papier

Labyrinth op papier

Recept voor pepernoten

7 Woordzoekers

Gedicht met ontbrekende rijmwoorden

Lege pepernotenzak.

25 ingepakte kadootjes

 

Luisterpiet:

Een zin doorgeven in de groep:

      

Verboden woord

 

LIEGEN

Waarheid
Bestwil

Vertellen

Zeggen

 

STELEN

Snoep
Jatten

Meenemen

Politie

 

NIET LUISTEREN

Horen

Willen

Vertellen

Opletten

 

VECHTEN

Ruzie
Slaan

Schoppen

Knokken

 

NIET NAAR BED WILLEN

Slapen
Slaapkamer

Dekens

Pitten

 

PESTEN

Plagen
Kinderen

Treiteren

Schelden

 

SCHELDEN

Woorden
Vies

Praten

Schreeuwen

Hints

Spelen

Schoppen

Slapen

Lezen

Eten

TV Kijken

Vervelen

Puzzelen

Drinken