Spooktocht

 

Benodigdheden

  • waxinelichtjes in glazen potjes (evt. rood geverfd) of vislichtjes
  • cd met akelige geluiden
  • cd-speler op batterijen
  • themakleding
  • postbenodigdheden

Voorbereiding

Bij voorkeur organiseer je een spooktocht in een donker gebied met veel verstopplaatsen. Een bos is ideaal. Je kunt de route op een kaart, routebeschrijving of door merktekens op te hangen (denk aan de film “The Blair Witch Project”) de tocht uitzetten in het bos. Zaklampen zijn natuurlijk verboden. Dit leidt de aandacht af van de spoken, en geeft een groter schrikeffect.

 

Het Spel

Gedurende de hele tocht klinken er door het bos enge spookgeluiden (bv: CD One hour sounds of horror). Je kunt de 'spookhoudende' gebieden markeren met rode/roodgeverfde jampotjes met theelichtjes of met vislichtjes. Verder kun je denken aan de volgende spookfiguren:

Heks
Heks om de toch in te leiden - de heks staat in een tentje waaruit bv. rood, blauw of groen licht komt. Als je hierin kijkt zie je een heks die in de ketels staat te roeren. Uit enkele ketels komt stoom (koudijs*). De heks is uiteraard uitgedost met heksenkostuum en heeft een versje om mensen te tent in te lokken. Uit dit versje blijkt dat je de gevarenzone binnentreedt.

Slaapwandelaar
Slaapwandelaar - in nachthemd of lange onderbroek en slaapmuts. Volledig bleek geschminkt, evt. met een kaars zoals “scrooge”. De slaapwandelaar loopt 'slaapwandelend' langs de groep met de ogen open, strak voor zich uit kijkend, niet lachend. Als de groep voorbij is laat hij de groep schrikken door bv. de laatste vast te pakken.

Onthoofd persoon
Een persoon met een lange witte overslag (doek, toog o.i.d.) met een hoofd onder zijn arm. Dit hoofd kan gemaakt worden van kippengaas, oude kranten en behangplaksel. Het gezicht schilder je erop of je gebruikt een masker. Verder zorg je natuurlijk voor bloed aan de hals. Om te zorgen dat het hoofd van 'het slachtoffer' niet uitsteekt kun je de schouders verhogen met bv. meerdere schoudervullingen op elkaar, of ook met kippengaas.

Gevarenzone
Een zone van ca. 100m waarin met borden wordt gewaarschuwd dat er gevaar dreigt. Wanneer de deelnemers langs de zone zijn, laat iemand ze flink schrikken.

Lijk
Een 'lijk'(levensgrote pop) aan de galg dat uit een boom gegooid wordt als de groep eronder dreigt te lopen.

Sluiper
Een persoon die ongemerkt van achter de groep ertussen gaat lopen en dan bv. vraagt of ze wel weten hoe gevaarlijk het in het bos is....

Beest

Nepbeest aan een boom met bloed eraf druppelend of een raar beest dat aan de mensen snuffelt - doet verder niets.

Als een groep op het eindpunt is aangekomen mogen ze helpen de volgende groep flink te laten schrikken.

Het is belangrijk voor de kinderen dat de themafiguren zich na afloop van de tocht onthullen en dat de kinderen nog even hun reactie op het spel kunnen geven. Dat slaapt wel zo lekker.

(*) hoe maak ik stoom? Haal bij een koolzuurcentrale'koudijs'. Pas op: kom hier NIET met je handen of andere llichaamsdelen aan. Je kunt "koudijs" droog bewaren in een koelbox. Als het in contact komt met water, ontstaat witte damp die zwaarder is dan lucht.